Skip to main content

Unde este situat adăpostul?

Adăpostul municipal pentru câini se află la ieșirea spre comuna Feliceni din Odorheiu Secuiesc, pe locul fostului depozit de deşeuri, virați la dreapta chiar înainte de indicatorul pentru Odorheiu Secuiesc, unde un semn verde și o barieră vă indică faptul că sunteți în locul potrivit.

Câinele meu a fost captivat, ce trebuie să fac?

  • Sunaţi la numărul: +40-266-218383/ extensie 1929;
  • Completați declarația de intenție de relocare;
  • Achitaţi taxa aferentă capturării la primărie (200 lei);
  • Ridicați câinele de la adăpost.

Cum funcționează adopția?

  • Puteți adopta un câine începând cu a 8-a zi de la capturare;
  • Adoptatorul trebuie să fie major și să ofere animalului următoarele:

           – în cazul în care câinele va locui într-un bloc de locuințe, este necesar acordul vecinilor,

           – cazare adecvată,

           – hrană și apă suficientă,

           – exercițiu,

           – îngrijire și atenție,

           – tratament medical.

  • Pentru a aplica pentru adopție, vă rugăm să sunați la numărul de telefon +40-266-218383/ extensia 1929;
  • Câinele trebuie să fie selectat la adăpost sau online;
  • Trebuie să completați formularul de cerere de adopție și să aduceți o copie a cărții de identitate;
  • După ce s-a făcut programarea la veterinar și câinele a fost sterilizat, acesta poate fi luat (dacă acest lucru a fost deja făcut, nu este necesar);
  • dacă câinele este adoptat de la adăpost, vă puteți prezenta la veterinar, unde va primi un carnet de sănătate, iar noul proprietar va deveni oficial proprietarul câinelui.

Mi-am pierdut câinele, ce ar trebui să fac?

Trebuie să sunați la numărul de telefon +40-266-218383 și să întrebați dacă a fost capturat, sau puteți vizita adăpostul personal, sau puteți lăsa un număr de telefon pentru ca colegii noștri să poată contacta proprietarul dacă acesta este capturat între timp.

În cazul în care câinele meu se încadrează într-una dintre categorii (I sau II), îl voi raporta la poliție în termen de 48 de ore.

Întâlnesc un câine despre care cred că nu are stăpân, ce trebuie să fac?

  • Rețineți locația și ora. Este necesar să observați comportamentul câinelui, mărimea, culoarea și frecvența vizitelor câinelui în acel loc anume (ajută la eficientizarea procesului de capturare);
  • Apoi raportați observația la următorul număr de telefon: +40-266-218383

Cine prinde câinii/cum sunt aduși câinii în adăpost?

Câinii găsiți pe străzi sunt ridicați de o echipă de persoane pe baza unor rapoarte. Câinii timizi, inabordabili sau agresivi sunt imobilizați cu o săgeată tranchilizantă. În funcție de mărimea lor, acest lucru înseamnă aproximativ o oră de somn în timp ce sunt aduși în adăpost, timp în care, de obicei, sunt treji, iar citirea cipurilor sau aplicarea cipurilor se face în timp ce sunt treji.

Ce fel de câini pot fi capturaţi?

Câinii care sunt în libertate și sunt singuri în oraș, fără stăpân.

Îmi pot aduce câinele bătrân sau tânăr la adăpost?

Nu. Acesta este un adăpost pentru câinii vagabonzi de pe stradă, așa că nu vă puteți aduce propriul câine, fie el bătrân sau tânăr. Din păcate, ne-am confruntat cu multe astfel de cazuri în ultima vreme, toate din cauza iresponsabilității umane (de exemplu, plecăm în străinătate, câinele rămâne…, am vândut casa, dar nu vreau să-mi păstrez câinele…, câinele meu are 8 luni, nu mă pot descurca cu el…, avem un copil, nu avem timp să ne ocupăm de el…, câinele nostru a fătat…etc…).

Există puțin spațiu liber în adăpost și un câine este pentru toată viața, nu pentru a fi înlocuit sau lăsat în urmă atunci când îmbătrânește. Bineînțeles că există cazuri excepționale, caz în care trebuie să sunați la numărul de telefon indicat în datele de contact.

De ce există un adăpost pentru câini în oraș?

Așa cum am scris deja, adăpostul este pentru câinii vagabonzi de pe străzi, pentru a reduce numărul de câini de pe străzile noastre. Din păcate, întotdeauna au existat și vor exista câini vagabonzi, dar împreună putem face ceva în acest sens, sau măcar să reducem numărul lor și să îi adoptăm.

Este loc şi pentru câini din mediul rural?

Rolul principal al adăpostului este de a oferi adăpost pentru câinii vagabonzi în oraș. Din păcate, adăpostul nu poate primi câini din afara orașului din cauza spațiului limitat. Putem face acest lucru doar dacă în oraș există puțini câini vagabonzi sau deloc.

Ce e de făcut în caz de urgență?

În orice situație periculoasă sau de urgență, anunțați poliția – nu așteptați până când este prea târziu!

Cruzime față de animale / câine găsit într-o cutie de carton

Cruzimea față de animale este o infracțiune penală și include tăierea urechilor, a cozilor și a dinților. Este interzisă transportarea câinilor într-o altă zonă decât cea în care au fost găsiți. Din păcate, cățeii sunt adesea abandonați în cutii de carton la periferia orașului, iar acest lucru este reglementat și pedepsit prin legea 205/2004.

În orice caz, astfel de cazuri trebuie raportate la poliție.

Ce înseamnă semnul cu zona de carantină de la adăpost?

Atunci când un câine este adus în adăpost, i se aplică un cip dacă nu a avut, este vaccinat și deparazitat. Cu toate acestea, dacă un câine sosește bolnav, va fi plasat într-o zonă desemnată pentru observare și tratament până când se recuperează.

Putem să ducem mâncare la adăpost?

Nu puteți aduce oase, carne sau resturi alimentare în adăpost pentru a evita riscul de îmbolnăvire.

Nici hrană uscată sub formă de boabe, deoarece în majoritatea cazurilor hrana de proastă calitate nu va face decât să afecteze digestia câinilor, așa că rămânem la hrana cu care sunt obișnuiți și care s-a dovedit adecvată. Dacă doriți să faceți acest lucru, aduceți în schimb hrană de recompensă sau lucruri de calitate superioară.

Cum pot ajuta adăpostul?

Adăpostul nu are nevoie de hrană, ci de stăpâni responsabili care doresc să adopte. Ne puteți susține activitatea prin distribuirea postărilor noastre, astfel încât acestea să ajungă la persoanele care au nevoie de un câine și doresc să adopte.

Cum funcționează anestezia?

Legea 155/2001 prevede că un câine aflat într-un adăpost poate fi eutanasiat după a 14-a zi. Scopul nostru nu este de a eutanasia câinii, ci mai degrabă de a promova adopția. Cu toate acestea, există cazuri grave în care nu mai putem ajuta un câine din cauza unor probleme grave de sănătate. Deși medicul veterinar face tot posibilul pentru a ajuta câinii care vin la noi, din păcate, acest lucru nu se întâmplă întotdeauna.

Obligațiile proprietarilor de câini:

  • asigurarea unei locuințe adecvate, hrană și apă suficiente, exerciții fizice, îngrijire și atenție, tratament și îngrijire medicală;
  • câinii pot fi legați în lanț numai dacă lanțul are o lungime de cel puțin 2 metri sau dacă capetele lanțului sunt atașate la un punct fix pentru a facilita deplasarea pe un cablu metalic;
  • sterilizarea câinilor care nu sunt de rasă pură;
  • atunci când se plimbă în zone publice, carnetul de sănătate al câinelui trebuie să fie purtat de persoana care plimbă câinele, care trebuie să includă numărul de cip al câinelui și faptul că acesta a fost sterilizat;
  • persoana care plimbă câinele trebuie să curețe orice excremente lăsate de câine.

Câini din categoria celor periculoși sau agresivi: OUG. 55/2002.

Conform actualei ordonanțe de urgență, câinii periculoși sunt definiți ca fiind câini din următoarele rase:

Categoria I: pitbull, boerbull, bandog și amestecurile acestora;

Categoria II: American Staffordshire Terrier (Amstaff), Tosa, Rottweiller, Dog argentinian, Mastiff napolitan, Mastiff brazilian, Ciobănesc caucazian, Cane Corso, Mastiff și amestecurile acestora.

Prin câine agresiv înțelegem:

Orice câine este considerat agresiv dacă atacă un om sau un animal domestic fără a fi provocat, fie că se află în zone publice sau private. De asemenea, este inclus orice câine care a participat sau a fost antrenat pentru lupte între câini.

Nu se încadrează în categoria câinilor agresivi:

a) câinii care atacă sau mușcă o persoană care a intrat în orice mod pe o proprietate privată sau publică protejată de câine;

b) câinii folosiți de poliție, jandarmerie, alte unități militare, vameși sau servicii publice de securitate, protecție și pază, chiar dacă atacă sau mușcă o persoană în timpul serviciului.

Obligațiile proprietarilor de câini din categoria celor periculoși:

  • persoană cu vârsta de peste 18 ani;
  • capabil să efectueze exerciţii;
  • să nu fie condamnat pentru o infracţiune împotriva altor persoane.

Într-un loc vizibil, la intrarea în locuință sau în clădire şi  pe gardul adiacent clădirii, trebuie să fie afișat un panou, care trebuie să aibă cel puțin 15×25 cm, cu mențiunea Câine periculos sau Câine agresiv.

Proprietarii câinilor din această categorie trebuie să raporteze câinele la secția de poliție districtuală și să completeze o declarație în acest sens, care cuprinde:

  • numărul de cip al câinelui;
  • vaccinarea antirabică obligatorie şi vanninările de rapel;
  • efectuarea sterilizării, în caul în care câinele este un câine din categoria I;
  • existenţa unei asigurări de răspundere civilă pentru daunele cauzate de câinii din această categorie.

 

În cazul schimbării domiciliului, proprietarul are obligaţia să repete această notificare la secţia de poliţie competentă în funcţie de noua adresă în termen de 48 de ore. În cazul pierderii, morții sau vânzării câinelui, secția de poliție din cartier trebuie notificată în termen de 48 de ore de la producerea incidentului.

Proprietarii de câini din categoria I trebuie să respecte următoarele:

  • în locurile publice, în mijloacele de transport în comun și în alte locuri publice, cu excepția drumurilor publice și a căilor de acces la drumurile publice, este interzis CE ANUME???:
    • câinii pot fi scoși din casele lor pe drumurile publice și pe drumurile de acces la acestea numai dacă poartă botniță și lesă și zgardă sau ham și în prezența proprietarului sau a plimbătorului;
    • aceştia nu au voie să aştepte, împreună cu câinii în zonele comune ale unei clădiri;
    • sterilizarea câinelui este obligatorie.

Proprietarii de câini din categoria II trebuie să respecte următoarele:

Câinii din această categorie, precum și Ciobănescul belgian Malinois, Ciobănescul german, Dobermanul, Presa Canario, Ciobănescul central-asiatic, Comondor, Caniche, Schnauzerul uriaș și amestecurile acestora pot accesa mijloacele de transport în comun, zonele publice și zonele comune ale clădirilor atunci când sunt plimbaţi cu botniță și în lesă (conform descrierii de mai sus). În zonele special desemnate pentru câini, aceștia pot fi plimbaţi fără botniță și lesă.

Este interzis:

a) organizarea de lupte între câini, antrenarea câinilor în acest scop și participarea cu câini la astfel de evenimente, indiferent de rasa din care fac parte;

b) importul sau vânzarea de câini din categoria I;

c) creșterea câinilor din categoria I sau II, Ciobănesc belgian Malinois, Ciobănesc german, Dobermann, Presa Canario, Ciobănesc din Asia Centrală, Comondor, Pomeranian, Schnauzer uriaș, care nu au documente de pedigree (Pedigree/C.O.R.) recunoscute de A.Ch.R. al F.C.I;

d) abandonul câinilor.

În cazul în care un câine atacă fără provocare o persoană sau un animal domestic în spații publice sau private, poliția poate ordona ca acesta să fie plasat într-un adăpost, dacă pericolul în cauză mai există.

Următoarele fapte constituie o încălcare a normelor:

  • omisiunea proprietarului sau a deținătorului temporar al unui câine de a lua măsuri pentru a preveni un atac al câinelui, în cazul în care fapta a avut ca rezultat rănirea sau uciderea unui animal domestic;
  • omisiunea de a anunța poliția și nerespectarea celor de mai sus se pedepsește.