Skip to main content

Hol található a menhely?

A városi kutyamenhely Székelyudvarhely boldogfalvi kijáratánál található. Az egykori szeméttelep helyén, a Székelyudvarhely tábla előtt jobbra kell fordulni, itt egy zöld tábla és egy sorompó jelzi, hogy jó helyen járunk.

Befogták a kutyámat, mi a teendő?

 • tárcsázni a következő telefonszámot: +40-266-218383/ 1929 mellék;
 • kitölteni a visszafogadási szándéknyilatkozatot;
 • befizetni a befogással járó költséget a városházán (200 lej);
 • a menhelyen átvenni a kutyát.

Hogyan működik az örökbefogadás?

 • Kutyát örökbefogadni a befogást követő 8. naptól lehet.
 • Az örökbefogadó személy nagykorú kell legyen és az állat számára biztosítania kell a következőket:

           – ha tömbházban fog lakni a kutya, akkor szükség van a szomszédok beleegyezésére,

           – megfelelő szállás, 

           – élelem és elegendő víz, 

           – mozgás biztosítása,

           – gondozás és figyelem, 

           – orvosi kezelések. 

 • Az örökbefogadási szándékot a következő telefonszámon kell jelezni: +40-266-218383/ 1929 mellék;
 • Ki kell választani a menhelyen vagy az online felületeken a kutyát;
 • Ki kell tölteni az örökbefogadási szándéknyilatkozatot és vinni kell a személyazonossági igazolvány másolatát;
 • Az állatorvossal történő időpontegyeztetést és a kutya sterilizálását követően, a kutya elvihető (abban az esetben, ha ez már megtörtént, akkor erre nincs szükség);
 • A menhelyről örökbefogadott kutyával jelentkezni az állatorvosnál, ahol a jószág megkapja az egészségügyi könyvecskét és az új gazdi hivatalosan is a kutya tulajdonosa lesz.

Elvesztettem a kutyámat, mit tegyek?

Fel kell hívni a +40-266-218383-as telefonszámot és meg kell kérdezni, hogy volt-e befogás, vagy személyesen kell megnézni a menhelyen, esetleg lehet hagyni egy telefonszámot, hogy ha időközben befogják, kollégáink tudják elérni a gazdit.

Ha a kutya I-es vagy II-es kategóriába tartozik, az eltünést jelenteni kell a rendőrségen 48 órán belül.

Találkozok egy gazdátlannak vélt kutyával mit tegyek?

 • Feljegyzem a helyszínt, az időpontot. Szükséges megfigyelni
  a kutya viselkedését, a méreteit, a színét, és hogy milyen
  gyakorisággal jár arra a bizonyos helyszínre (elősegíti a
  befogási hatékonyságot);
 • Majd bejelenteni az észrevételt a következő telefonszámon:
  +40-266-218383.

Ki fogja be a kutyákat/hogyan kerülnek be kutyák a menhelyre?

Az utcán kóborló kutyákat egy összetett csapat fogja be a bejelentések alapján. A félénk, nem megközelíthető vagy agresszív kutyákat altató lövedékkel fogják be. Ez mérettől függően kb. egy óra alvást jelent, amíg beviszik a menhelyre, addig általában felébrednek, így a chip-olvasást vagy chippelést már ébren végzik el rajtuk.

Milyen kutyát foghatnak be?

Szabadon kóborló kutyát, aki egyedül van a városban, kísérő nélkül.

Bevihetem az idős vagy fiatal kutyámat?

Nem. Ez a menhely az utcán lévő kóbor kutyáknak létesült, így a saját kutyát nem lehet beadni, legyen az idős vagy fiatal. Sajnos az utóbbi időben rengeteg ilyen esettel kellett szembe néznünk, ami mind emberi felelőtlenségre vezethető vissza (pl. külföldre utazunk a kutya marad, eladtam a házat, de a kutya nem kell, 8 hónapos lett a kutyám, nem bírok vele, megszületett a gyerek, így nincs időnk vele foglalkozni, megkölykezett a kutyánk stb.).

A mehelyen kevés szabad hely van. Egy kutya egy életre szól, nem cseréljük vagy hagyjuk hátra, amikor az már idősebb lesz. Persze, tudjuk, vannak kivételes esetek, ilyenkor kell hívni az elérhetőségekben megadott számot.

Miért van a városi kutyamenhely?

Mint azt már írtuk, a menhely az utcán lévő kóbor kutyáknak létesült, hogy az utcáinkon kevesebb kutya legyen. Sajnos mindig volt és lesz kóbor kutya, de közösen tehetünk ez ellen, ha nem is teljesen, de a számuk csökkentésében, illetve az örökbeadásban igen.

Vidéki kutyáknak van hely?

A menhely elsőszámú feladata a városban kóborló kutyák számára menedék nyújtása. Sajnos, nem áll módjában a városon kívűlre eső területekről kutyákat befogadni, mivel a helyek száma korlátozott. Ezt csak akkor tudjuk megoldani, ha a városban kevés vagy nem lesz kóbor kutya.

Sürgősségi esetben mi a teendő?

Minden veszélyes vagy sürgősségi esetben értesítse a rendőrséget, ne várja meg amíg már késő lesz!

Állatkínzás / kartondobozban talált kutya

Az állatkínzás büncselekmény, ide tartozik a fül, farok vágása, de a fogak reszelése is. Tilos a kutyák más zónába való szállítása. Sajnos a város határában gyakran raknak le kartondobozba kölyköket, ezt a 205/2004- es törvény szabályozza és bünteti.

Minden esetben a rendőrségre kell az ilyen és ehhez hasonló eseteket jelenteni.

Mit jelent a karanténzóna tábla a menhelyen?

Amikor egy kutya bekerül, chippet kap ha még nem volt oltást és féregtelenítést. Van viszont, hogy egy kutya betegen érkezik akkor az erre elkülönített helyre kerül megfigyelés és kezelés alá míg felépül.

Vihetünk ételt a menhelyre?

A menhelyre nem lehet csontot és húst, valamint semmilyen ételmaradékot vinni, a betegségek kockázatának elkerülése érdekében.

Tápot sem, mert az esetek többségében a gyenge minőségű táp csak rontja a kutyák emésztését, így maradunk a már bevált és megszokott tápnál. Ha mégis szeretnél, akkor inkább jutalomfalatot vagy prémium minőségű dolgokat hozz.

Hogyan tudom segíteni a menhely munkáját?

A menhelynek nem tápra van szüksége, hanem felelősségteljes gazdákra, akik szeretnének örökbefogadni. Azzal tudod támogatni munkánkat, ha megosztod bejegyzéseinket, így azok eljutnak olyan személyekhez, akiknek szükségük van egy kutyára és örökbefogadnak.

Hogyan működik az altatás?

A 155/2001-es törvény kimondja, hogy egy kutya a menhelyen a 14. nap után elaltatható. Nekünk nem célunk az altatás, annál inkább az örökbefogadás támogatása. Azonban vannak súlyos esetek, amikor már nem segíthetünk egy kutyán, annak súlyos egészségügyi problémái miatt. Noha, az állatorvos mindent megtesz, hogy meggyógyuljanak a hozzánk kerülő kutyák, sajnos ez nem minden esetben következik be.

Kutyatartók kötelezettségei:

 • megfelelő szállás biztosítása, elegendő élelem és víz biztosítása, mozgás biztosítása, gondozás és figyelem, orvosi kezelések és ellátások biztosítása;
 • a kutyák láncon való kikötése csak úgy lehetséges, ha a lánc hosszúsága minimum 2 méteres, vagy egy fém kábelen való mozgást elősegítve, ezek végei egy fix ponthoz vannak rögzítve;
 • a nem fajtiszta kutyák sterilizálása;
 • köztereken való sétáltatáskor a kutya egészségügyi könyvét a sétáltató köteles magával vinni, amelyben a kutya chipszáma, az oltásai, sterilizálása kell szerepeljen;
 • a sétáltató köteles a kutya által hátrahagyott ürüléket feltakarítani.

Veszélyes vagy agresszív kategóriás kutyák: OUG. 55/2002.

Jelenlegi sürgősségi rendelet szerint veszélyes kutyák alatt a következő fajtákhoz tartozó kutyákat kell érteni:

I-es kategória: pitbull, boerbull, bandog és ezek keverékei;

II-es kategória: american staffordshire terrier (Amstaff), tosa, rottweiller, argentin dog, nápolyi mastiff, brazil mastiff, kaukázusi juhász, cane corso, mastiffok, ezek keverékei.

Agresszív kutya alatt értjük:

Bármely olyan kutya agresszívnek minősül, amely provokálás nélkül embert vagy háziállatot támad, történjen az köztereken vagy magánterületen. Szintén ide tartozik minden olyan kutya, amely részt vett kutyaviadalokban vagy volt képezve erre.

Agresszív kutyák kategóriájába nem tartoznak:

a) olyan kutya, amely megtámad vagy megharap egy olyan személyt, aki bármilyen módon behatolt a kutya által védett magán- vagy közterületre;

b) a rendőri egységek, csendőrség, egyéb katonai alakulatok, vámosok vagy közbiztonsági-, védő- és őrszolgálatok által használt kutyák, még akkor is, ha szolgálat közben megtámadta vagy megharapta az embert.

Veszélyes kategóriás kutyatartók kötelezettségei:

 • 18 évet betöltött személy a gazdája;
 • a kutya tudjon gyakorlatokat végrehajtani;
 • a gazdát nem ítélték el személy elleni bűncselekmény elkövetése miatt.

Látható helyen, a lakás vagy épület bejáratánál, illetve az adott épülethez kapcsolódó kerítésen, ki kell rakni egy táblát, amely legalább 15×25 cm-es kell hogy legyen, Veszélyes kutya vagy Agresszív kutya felirattal.

Ebbe a kategóriába sorolt kutyák gazdái kötelesek a körzeti rendőrségen bejelenteni a kutyatartást, valamint egy nyilatkozatot kitölteni, amelyben szerepel:

 • a kutya chipszáma;
 • a kötelező veszettségi oltás és emlékeztető oltásai;
 • a sterilizálás végrehajtása, ha a kutya az I-es kategóriába tartozik;
 • a kategóriához tartozó kutyák által okozott károkra vonatkozó felelősségbiztosítás megléte.

 

Lakhely váltásakor a gazdának 48 órája van az új lakhelyhez tartozó rendőrségen megismételni ezt a bejelentést. A kutya elvesztése, halála vagy eladása esetén, a körzethez tartozó rendőrségen kell jelentkezni az esetet követő 48 órán belül.

Az I-es kategórás kutyák tulajdonosainak be kell tartaniuk a következőket:

 • közterületen, tömegközlekedési eszközön, valamint egyéb közterületen, a közutak és az azokhoz vezető bekötőutak kivételével, tilos:
  • a kutyák az otthonuktól a közutakra, és a hozzájuk vezető bekötőutakra való kihozása csak szájkosár, póráz és nyakörv, vagy hám viselésével, illetve a tulajdonos vagy a sétáltató jelenlétével lehetséges;
  • a kutyákkal egy épület közös helyiségeiben várakozni tilos;
  • a kutya sterilizálása kötelező.

Az II-es kategórás kutyák tulajdonosainak be kell tartaniuk a következőket:

Az ide tartozó kutyák, valamint a belga juhász malinois, német juhászkutya, dobermann, presa canario, közép-ázsiai juhász, komondor, kuvasz, óriás schnauzer és ezek keverékei tömegközlekedési eszközön, közterületen, valamint az épület közös helyiségeiben csak szájkosár viselésével és pórázon tartva (a fent említett leírásban megfelelő) megengedett. A kifejezetten kutyák számára kialakított helyeken szájkosár és póráz nélkül lehetnek.

Tilos:

a) kutyaviadalok szervezése, erre a célra kutyák kiképzése és kutyával való részvétel, függetlenül attól, hogy a kutyák melyik fajtához tartoznak;

b) az I-es kategóriás kutyák behozatala vagy értékesítése;

c) az I-es vagy a II-es kategóriába tartozó kutyák, illetve a belga juhász malinois, német juhász, dobermann, presa canario, közép- ázsiai juhász, komondor, kuvasz, óriás schnauzer szaporítása, amelyek nem rendelkeznek az F.C.I.-hez tartozó A.Ch.R. által elismert származási okmányokkal (Pedigree / C.O.R.);

d) a kutyák elhagyása.

A köztereken vagy magánterületeken provokálás nélkül embert vagy háziállatot támadó kutya esetében a rendőrség elrendelheti az eb menhelyen történő elhelyezését, ha a figyelembe vett veszély továbbra is fennáll.

A következő tények szabálysértésnek minősülnek:

 • a kutya gazdája vagy ideiglenes tartója általi kutyás támadást megakadályozó intézkedések elmulasztása, ha a cselekmény háziállat megsebesülését vagy leölését eredményezte;
 • a rendőrség értesítésének elmulasztása és a fent említettek be nem tartása büntetendő.